Перевірка факту: На фото жінки в аеропорту НЕ зображена дружина губернатора Білгородської області Гладкова, яка тікає з Білгорода

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: На фото жінки в аеропорту НЕ зображена дружина губернатора Білгородської області Гладкова, яка тікає з Білгорода Старе фото

Чи зображена на фото, поширеному в соцмережах під час прориву російського кордону 22 травня 2023 року, дружина губернатора Білгородської області Росії Гладкова в міжнародному аеропорту з речами? Ні, це неправда: таке фото авіаперевізник Azur Air розповсюджував щонайменше за три місяці до прориву кордону. На оригінальному фото, де кадр охоплює більшу площу, видно, що жінка в аеропорту - не дружина Гладкова Марина, фотографії якої можна побачити в акаунті губернатора у "ВКонтакте" і в пошуку Google.

Твердження з'явилося в твіті (архів тут), опублікованому в акаунті "распад и неуважение" @VictorKvert2008 22 травня 2023 року. У твіті говорилося (переклад з російської - Lead Stories):

Дружину губернатора Білгородської області Гладкова помітили в міжнародпому аеропорту з речами.

Так це виглядало на момент написання перевірки цього матеріалу:

gladkova.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 25 травня 2023 року о 13:42:45 UTC)

У день публікації відео, 22 травня 2023 року, воєнізовані угрупування, які ідентифікують себе як російський добровольчий легіон "Свобода Росії" і "Російський добровольчий корпус" і які кажуть, що воюють на боці України, заявили, що перейшли російський кордон у Білгородській області і створюють там "демілітаризовану зону". Це викликало хвилю мемів і дезінформації про виїзд мешканців Білгорода та околиць.

У лівому верхньому куті аналізованого знімку видно рекламний борд. На борді можна розгледіти частину логотипу зі словом "air" і частину речення російською мовою:

(...)й элемент
(...)его отдыха

gladkova_board_broad2.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 25 травня 2023 року о 13:42:45 UTC; колаж Lead Stories)

Lead Stories припустили, що повна фраза може звучати як "Пятый елемент вашего отдыха" ("П'ятий елемент вашого відпочинку") - відсилання до фільму 1997 року "П'ятий елемент", герої якого здійснили міжгалактичну подорож.

Пошук у Google за цією фразою видав відео з назвою "AZUR air - пятый элемент вашего отдыха (с)" 2019 року, показавши, що такий слоган використовувала російська компанія-авіаперевізник Azur Air. Її логотип співпадає з обрізаним логотипом на фото.

На корпоративному сайті Azur Air azurair.ru аналізованої фотографії на час написання цього матеріалу у відкритому доступі не виявилося.

Підлога аеропорту на фото має вкраплення чорної прямокутної плитки. Зворотний пошук зображення в Google Images видає серед результатів знімок з фотобанку Shutterstock, де видно схожу підлогу (для збільшення зображення натисніть на нього).

gladkova_flour.png

(Джерело: скріншот сайту lens.google.com, зроблений 25 травня 2023 року о 13:57:05 UTC; додане у графічному редакторі обведення - Lead Stories)

Знімок на сайті фотостоку описано так: «Москва. Росія. 08 червня 2019. Аеропорт "Внуково". Черга пасажирів до стійки реєстрації Azur Air». Перегляд фото "Внуково" в Google і на сайті аеропорту підтверджує, що цей аеропорт має таку підлогу з чорними вкрапленнями.

Поєднавши підказки про авіакомпанію з підказкою про аеропорт, ми зробили новий пошук в Google - за запитом "azur внуково". Серед результатів пошукової видачі опинилася фотографія, схожа на ту, яка міститься у досліджуваному твіті.

gladkova_googlesearch-thumb.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 25 травня 2023 року о 15:23:07 UTC)

Посилання вело на замітку сайту російської "Асоціації туроператорів" із заголовком "AZUR air провела у Внуково свого шестимільйонного пасажира" (переклад Lead Stories), опубліковану 02.02.2023. Фото з аеропорту було заглавним, внизу статті було вказано: "Фото: AZUR air". У замітці не було опису цієї фотографії. Проте дата публікації матеріалу говорить про те, що досліджуване фото однозначно не може ілюструвати події травня 2023 року.

Фото на сайті "Асоціації туроператорів" більше за те, що було поширене в соцмережах нібито як фото дружини Гладкова. Тут видно, що обведена червоним колом жінка, яка, нібито, є дружиною губернатора Білгородської області, має волосся середньої довжини.

gladkova_accociation.png

(Джерело: скріншот сайту atorus.ru, зроблений 25 травня 2023 року о ‏‎19:33:32 UTC)

Марина Гладкова, дружина губернатора Бєлгородської області Росії В'ячеслава Гладкова, має коротку зачіску, як її показує пошук у Google. 21 травня 2023 року губернатор опублікував на своїй сторінці ВКонтакте (дивіться нижче) відео, з якого видно, що напередодні подій у Бєлгородській області Гладкова все ще носила коротку зачіску. Білгородський новинний тереграм-канал "Белгород News" також поширив одне з відео.

VK-Gladkov-wife.png

(Джерело: скріншот сторінки В'ячеслава Гладкова ВКонтакте, зроблений 25 травня 2023 року ‏‎о 17:10:52 UTC)

У дописі від 23 травня 2023 року на своєму акаунті у ВК Гладков згадав повідомлення про "мою дружину в якомусь аеропорту" як частину "безпрецедентної" інформаційної атаки після вторгнення на кордон, спрямованої на розпалювання паніки в Бєлгородській області.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion